În discursul de inaugurare în calitate de președinte al Curții electorale superioare (TSE) cu mesaje indirecte către Președintele Jair Bolsonaro, ministrul Edson Fachin a declarat că va avea ca provocări ale conducerii sale protecția și prestigiul Adevărului integrității alegerilor și a acuzat respectul pentru rezultatul sondajelor.

„Curtea electorală superioară a indispus o istorie de excelență în organizarea și desfășurarea alegerilor sigure, un personal tehnic numeros și calificat, legitimitate Constituțională în atribuțiile sale și dezvoltă un program de combatere a dezinformării structurat și în deplină funcționare”, a spus el.

Fachin a mai spus că va avea ca a doua provocare consolidarea procesului electoral de alegere a liderilor țării și că diferențele sunt soluționate în pace prin alegere populară, subliniind că în democrație acest lucru este „nenegociabil”.

„A treia provocare, și una care transcende Justiția electorală, este respectul pentru scorul sondajelor; mai mult decât recunoașterea demnității celuilalt, protejează și avansarea civilizației”, a adăugat el.

Mesajele lui Fachin se adresau lui Bolsonaro, care chiar și fără un program oficial la acea vreme nu dorea să participe la solemnitate. Președintele și candidatul la realegere au pus din nou la îndoială sistemul de vot electoral în urne electronice. Anul trecut, într-o perioadă de tensiune puternică între puteri, el a vorbit chiar că nu poate accepta rezultatul alegerilor.

La solemnitate, Fachin a preluat comanda est de la fostul președinte Luis Roberto Barroso. Ministrul Alexandre de Moraes a preluat și funcția de vicepreședinte al Curții.

Fachin va rămâne în funcție până în August, având grijă de pregătirile pentru alegeri. El va fi înlocuit de Moraes, care va conduce Est în timpul alegerilor din octombrie.

Bolsonaro a fost reprezentat de vicepreședintele Hamilton mour. Printre alte autorități, la act au participat președinții camerei, Arthur Lira (PP-AL); Senatul, Rodrigo Pacheco (PSD-MG); președintele Curții Superioare de Justiție, Humberto Martins; ministrul STF Luiz Fux și ministrul casei civile, Ciro Nogueira.

Lasă un răspuns