Viața digitală este o realitate. Imposibil de trăit fără mobil, rețele sociale, Internet banking, Pix, whatsapp, printre altele. Smartphone-ul a devenit oglinda proprietarului, totul, dar absolut orice și toate informațiile se află pe dispozitivul mobil. Chiar și cei care încearcă să-l folosească doar pentru a satisface nevoile de zi cu zi, au Istoricul înregistrat în memoria dispozitivului. Deci, dacă nu-l poți bate, alătură-te lui, mai bine spus, folosește și ia grija necesară pentru a nu cădea în lovituri.

În capitala Paranoidului, a fost creată secția de poliție a infracțiunilor cibernetice, specializată în determinarea infracțiunilor digitale, atunci când autorul este necunoscut, astfel încât să raporteze o fraudă sau o înșelătorie, cetățeanul poe să se adreseze oricărei secții de poliție că raportul va fi trimis la specializat.

Legislația penală prevede mai multe forme de criminalitate informatică, printre care furtul de date a căror pedeapsă poate ajunge la 04 ani de închisoare. Formularea legii este următoarea: pentru a hack dispozitiv de calculator de uz altor persoane, conectat sau nu la rețeaua de calculatoare, cu scopul de a obține, manipulare sau distrugerea datelor sau informațiilor fără autorizarea expresă sau tacită a utilizatorului dispozitivului sau pentru a instala vulnerabilități pentru a obține un avantaj ilicit. Pedeapsa este majorată dacă comportamentul generează daune financiare. Conform ultimei modificări legislative apărute în 2021, infracțiunea de furt, în cazul datelor, va avea o creștere dacă serverul utilizat se află în afara teritoriului național, precum și împotriva persoanelor în vârstă. astfel, dacă infractorul folosește un computer în afara Braziliei și efectuează scăderea valorilor de la o persoană de peste 60 de ani, pedeapsa poate ajunge la 09 ani de închisoare.

Există și alte tipuri de infracțiuni virtuale, cum ar fi frauda prin e-mail, cum ar fi emiterea biletelor, cererea de plată, interceptarea datelor cu caracter personal, extorcarea prin amenințarea cu expunerea fotografiilor intime, escrocherii prin aplicații de mesagerie, încălcarea drepturilor de autor, jocuri de noroc, printre altele.

Important pentru utilizator este să fie întotdeauna atent la datele lor, cui le furnizează și cum le furnizează. În îndoială, nu furnizați, nu plătiți și cereți mai multe informații, precum și comunicați imediat autorităților. Scăderea loviturilor trece prin certitudinea pedepsirii agenților și numai cu denunțarea și investigația la care se va ajunge în acest scop.

Lasă un răspuns