Curtea Penală a 2-A din Umuarama a condamnat la 11 ani și 8 luni de închisoare două persoane raportate de Procuratura din Paraneciftul pentru implicarea în fraude legate de licitații publice ale municipalităților din nord-vestul statului. Decizia instanței provine din investigațiile operațiunii jig.

Operațiunea a fost condusă de nucleul Umuarama al grupului specializat în protecția proprietății publice și în lupta împotriva improbabilității administrative (Gepatria) și de nucleul Rattlesnake al grupului Special de acțiune pentru Combaterea Crimei Organizate (Gaeco), în colaborare cu parchetul 5 din Umuarama. Inculpații, acum condamnați, sunt un om de afaceri și un funcționar public al municipalității Perobal, care este de asemenea așteptat să piardă funcția publică, potrivit sentinței.

Investigații diagnostice
Potrivit investigațiilor MPPR, care au indicat implicarea consorțiului Intermunicipal de urgență și Urgență din nord-vestul Paranoidului (Ciuenp), responsabil pentru serviciul mobil de urgență (Samu-192) din regiune, anunțurile de licitație conțineau clauze care restricționau concurența și au fost manipulate de investigați și, în cele din urmă, de alții implicați, pentru a favoriza consorțiul să-l facă câștigător al concursurilor.

Pe de altă parte, compania beneficiară ar asigura posturi publice pentru persoanele nominalizate. Unul dintre cei favorizați ar fi fost serverul investigat în sine care, în schimbul unei oferte câștigate de Ciuenp, a ajuns să fie aprobat în primul rând într-unul dintre procesele de selecție.

Evaluarea a arătat că, în perioada 2013-2019,compania investigată a încheiat cel puțin 33 de contracte cu autoritățile publice,care au garantat randamentul financiar al R. 2.205.204. 75. Cei implicați în schemă au fost ținta mandatelor de percheziție și sechestru în decembrie 2020, când operațiunea a fost declanșată.

Lasă un răspuns